dimarts, 19 d’abril del 2016

Turò de defensa de Binitiger

Hem estat 10 gaiatos, que després de sorteijar 27.327 maleits ciclistes, hem aparcat davant l'entrada de Mortitx. 1 km d'asfalt per arribar a un requilla nova i que ens impedia el pas. Mentre en Russinyol donava una solució táctica, sa fura den Sansó ensumava amunt i avall fins que ha trobat un "pas" per davall sa requilla que ens ha facilitat molt s'accés.
Cami preciós, bastant verjo, res de fites, un mòn bucòlic ( a pocs metres de sa carretera), un dia espléndid de sol i oratget fresc.
Hem arribat a Sa Cova Mala, impresionant de gran i molt accesible. Hem berenat a fora.
Seguit es camí hem trobat un FESA curta però especial, amb unes roques de pelicula i una heura que segurament era centenària..
Tira tira i atravessant una mar de carritx hem localitzat sa font dels Xiprers.
A continuació ha començant sa vertadera "excurssió" pujant un collet curt però entretengut, per acabar finalment al turò defenssiu de Binitiger.
Hem baixat de nou i dinat (1'30 o,clock) en mig d'un alzinar de cine, davall una ombre molt fresca.
...mitja horeta de caminar suau i als cotxes. Beguda a L'ombra de l,Om de Pollença.
El tresorer duia una camisa negre,.....avui no convidava ningú .

Per cert,......... he escoltat algún comentari diguent que m'inventava noms per despistar a ses excursions, i que avui emprava el nom de Binitiger del que ningú n'havia sentit a parlar,........ vet ací unes dades pel malpensats.

"La  possessió més emblemàtica de la vall és  Son Marc. En època islàmica es corresponia a grans trets amb l’alqueria Benigigar de 8 jovades, que a la documentació catalana es grafiaria com Binitiger.
 Estava situada a la vall de Varitx on la font del mateix nom i la font peixera permetien una important horticultura. Els propietaris més antics són dificils de coneixer, ja que sembla que l’antiga possessió es va dividir per herència, el que motivà una multitud de propietaris de cognom March.
Tanmateix el segle VI coexistien les possessions de Varitx i Son Marc que confrontaven, La primera a principis del XVIII es va dividir entre els hereus i va desapareixer com a tal.
Son Marc continuà amb una valoració igual que son Serra, que vorejava les 16.000 lliures. A partir del segle VI, sinó abans, els March ja són els propietaris de l’antiga Binitiger"

Avui hem fet just 8 km, en 4'50 hores (2'46 efectives + 2'04 aturats)

Xisco Fdez.






































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada